Upozornenie tento raz posiela banka aj cez SMS.

Predvianočné obdobie je typické pre rôzne podvody šíriace sa internetom. Podvodníci to skúšajú emailom ale aj cez SMS. Nedá sa vyslovene povedať, ktoré obdobie je najviac exponované a útočníci nebudú celý rok vyčkávať na Vianoce. Chcú vás obrať o peniaze a oklamať po celý rok.

VÚB banka teraz posiela informáciu o falošných doručovateľoch prostredníctvom SMS správy a odkazuje na svoju stránku. Banky sú totiž ten prostredník medzi podvodníkom a vami. Banka posiela peniaze, no vy ste zodpovedná osoba, ktorá prevod vykoná. Je bežnou praxou, že banky upozorňujú na nekalé praktiky priamo na svojich stránkach.

Typy podvodov

Najčastejším podvodom v letnom období bolo oklamanie adresáta, aby zaplatil poplatok do 2 eur a mohla mu byť doručená zásielka od Slovenskej pošty. Bol to podvod, na ktorý ste mohli ľahšie prísť, ak ste zásielku neočakávali. V čase, keď si nechávame doručovať tovar viac ako inokedy, ste mohli na podvod zareagovať a chytiť sa na falošnú stránku s cieľom vymámiť od vás údaje k platobnej karte.

Špeciálne si treba dať pozor na podvody s audiotexovými číslami. V tomto období sa hovorí o čísle 6676, ktoré vám pošle link na nejakú službu. Vy naň ťuknete a môžete sa stať odoberateľmi služby. Na pohľad sa nič nestane, no postupne zistíte, že vám telefón posiela SMS a tie stoja niekoľko eur. Tu konkrétne išlo o sumu 4,80 eur týždenne. Podvodníci sa vás v SMS snažili nalákať na to, že batéria vo vašom smartfóne obsahuje vírus a ponúkajú riešenie.

Podobných podvodov je viac, pred rokom viedla v nelichotivej štatistike na popredných miestach kuriérska spoločnosť. Emaily vydávajúce sa za legitímne od doručovateľskej spoločnosti vás mali prilákať na falošnú stránku. Tam by ste opäť zadávali údaje z vašej platobnej karty.

Bežné sú notifikácie o tom, aby ste si zmenili heslo alebo banke či inej inštitúcii potvrdili nejaké údaje, inak zrušia váš účet.

Ako sa brániť

Rozpoznať podvod od bežného emailu nie je tak samozrejmé, ale existuje spôsob ako predísť oklamaniu. Aj podľa príkladu Slovenskej pošty vidíte, že adresa je bill-posta.eu. Slovenská pošta má ale stránku www.posta.sk. No v každom prípade potrebujete overiť certifikát. A webový prehliadač vám ukáže ikonu zámku, ak je v poriadku. Ak niečo nie je v poriadku, zobrazí doplňujúcu informáciu. Vidieť ale potrebujete ďalšie detaily. Jeden certifikát patrí Slovenskej pošte, druhý nejakej firme v Taliansku. Na základe toho poznáte rozdiel.

Avšak späť k údajom, ktoré od vás firmy pýtajú. Ak máte pochybnosti, môžete do banky zavolať a zistiť, či takéto údaje pýtajú. Druhým spôsobom je zobrazenie stránky banky z vašich záložiek alebo ho vyťukáte sami. Nebudete klikať na link alebo inej inštitúcie pýtajúcej od vás nejaké údaje. Ak ich naozaj chcú, budete mať informáciu v rozhraní po prihlásení do vášho účtu.ň

Následne nejaké údaje potvrdíte. Bežne sa stáva, že si služba preveruje, či vaše telefónne číslo stále platí. Ak ste ho zadali, občas sa stane, že ho treba potvrdiť. Toto je legitímne a minimálne táto situácia nastane po prihlásení do vášho účtu, nie skôr a už vôbec netreba klikať na žiadny odkaz v emailovej správe.

V prípade emailov si preverte, či je daný email skutočne od vašej banky alebo je za „zavináčom“ niečo iné. Môže sa stať že tam bude skomolenina názvu vašej banky, napríklad @tatra-banca.com. Už z tohto vám bude jasné, že toto skutočná Tatra banka nebude.

Správne antivírusového riešenia ochráni váš počítač aj smartfón pred podobnými hrozbami.

Podvod zneužívajúci meno Slovenskj pošty

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.