Niektoré notebooky majú vstavanú funkciu na obmedzenie nabíjania batérie do plnej kapacity.

Pre tých z vás, ktorí takúto funkciu nemáte priamo od výrobcu, využijete program Battery Limiter. Je zadarmo a nabije batériu len po kapacitu, ktorú si definujete vy sami. Prakticky sa dá hovoriť, že ide ešte ďalej, ako ponúkajú nástroje či už od Lenova alebo HP. Ide o jednoduchý program, ktorý sa dá do systému nainštalovať, alebo si ho stiahnete v prenosnej verzii.

Prvé spustenie vás prepne do nastavení, odporúčame venovať im pozornosť. Ide najmä o funkciu alarmu, ktorý sa spustí po dosiahnutí limitu nabíjania. Je to podľa nás zbytočné a je tu zvukový signál ako aj vizuálny. Podstatné nastavenia sú ale v hlavnom okne. Nezabudnite ich zatvoriť krížikom vpravo hore, aby ste videli hlavné okno. V ňom nájdete bežec na nastavenie percent, po ktoré sa bude batéria nabíjať.

Battery Limiter beží na pozadí a usídli sa na Paneli úloh. Nezabudnite ho vypnúť alebo zmeniť jeho nastavenia, ak bude potrebovať nabiť batériu na plnú alebo inú kapacitu. Výhodou tejto aplikácie je šetrenie batérie. Používanie s neustále pripojeným napájaním a nabíjaním na plnú kapacitu sa skracuje životnosť batérie.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.