Toto je efektívnejší spôsob ako hociktorý cleaner. 

Počas používania smartfónov sa môže stať, že sú zrazu pomalé a aj aplikácie vykazujú neštandardné fungovanie. Tento problém sa pritom môže týkať aj tých najlepších smartfónov s Androidom. Aj keď príčinu nenájdete, tak vzniknuté následky už môžete efektívne opraviť reštartovaním telefónu.

Existuje niekoľko dôvodov, prečo môže byť telefón pomalý a dokonca vykazovať určité softvérové chyby. Môžete si napríklad všimnúť, že hlasitosť prestala fungovať, alebo sa vám zobrazujú zvláštne artefakty na obrazovke. Aj keď toto správanie môže byť príznakom hardvérového problému, je pravdepodobné, že tomu tak nie je. Za všetkým môže byť nesprávne fungujúca aplikácia bežiaca na pozadí.

Ide o aplikácie, ktoré majú potrebu mať spustenú celú alebo iba určitú časť, aby mohli vykonávať svoju činnosť správne. Tieto aplikácie musia byť prispôsobené verzii OS a dokonca aj značke telefónu. Väčšina aplikácií, ktoré používame, tieto kritériá spĺňa, ale nie všetky.

Čo sa deje pri reštarte?

Keď reštartujete telefón, všetko, čo beží na pozadí, prinútite sa nanovo spustiť. Okrem toho sa dejú aj ďalšie dôležité veci, ako je vymazanie a opätovné pridelenie pamäte VRAM, ktorú používa grafický procesor, vymazanie pseudo súborov a reštartovanie bezdrôtového pripojenia. Po vypnutí je všetko, čo nie je potrebné na opätovné spustenie telefónu, neaktívne.

Reštartovanie telefónu vymaže nepotrebné dáta a uvoľní pamäť od nesprávne fungujúcej aplikácie bez akýchkoľvek ďalších nepriaznivých účinkov na bežiaci systém.

Napríklad aplikácia „Správca pamäte“ po kliknutí na tlačidlo iba ukončí každú aplikáciu, ktorú nepoužívate.

Existuje dôvod, prečo je potrebné, aby niektoré z týchto aplikácií bežali stále, ale „zabíjanie“ na uvoľnenie pamäte skutočne spôsobí viac škody ako úžitku, pretože polovica z týchto aplikácií sa musí spustiť odznova.

Pokiaľ ste zistili, ktorá aplikácia spôsobila vo vašom smartfóne problémy, môžete prejsť do jej nastavení a vynútiť jej zastavenie.

Inak vám postačí asi iba minúta na reštartovanie smartfónu.

Zdroj: AndroidCentral

Prečítajte si aj:

Čo robiť, ak aktualizáciu Windows 10 blokuje Vyhradená systémová oblasť na disku

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.