Problém s aktiváciou operačného systému alebo kancelárskeho balíka Microsoft Office sa dá niekedy vyriešiť veľmi jednoducho.

Po kúpe nového licenčného kľúča pre váš kancelársky balík sa môže stať, že po spustení niektorého z programov sa zobrazí informácia o potrebe aktivovať aj inú licenciu. Tú ste si však nekúpili a ani takýto balík alebo jeho verziu nepoužívate. Preto je informácia mätúca. Sprvu to môže vyzerať na licenčný kľúč, ktorý nepatrí k vašej edícii alebo je už aktivovaný a systém vám ho nechce potvrdiť.

V tomto prípade išlo o aktiváciu balíka MS Office Pro Plus 2021. Tu žiadny problém nebol a zo začiatku sa ukazovala aktivácia na iný kancelársky balík veľmi podobný, avšak išlo o takzvanú long term licenciu. Tá v našom popisovanom prípade kúpená nebola a tak je zvláštne, prečo ju treba aktivovať a vyžaduje sa od nej produktový kľúč.

Na aktiváciu máte obmedzený čas a preto sa mnoho používateľov môže pýtať, čo môže dovtedy urobiť. V tomto prípade je najlepšie nerobiť nič a počkať až tento obmedzený čas vyprší. Následne sa prestane zobrazovať hlásenie o potrebe aktivácie úplne inej licencie než ste si pôvodne aktivovali ale najmä zakúpili.

Pre úplnosť ešte dodáme, že išlo o použitie licencie z druhej ruky. Teda už raz použitej, ktorá sa dá legálne predať ďalej. No firmy to neradi priznávajú a vyhýbajú sa takýmto informáciám. Spravidla chcú po vás, aby ste kúpili novú licenciu. V tomto prípade je zradné aj to, že nepomôže odinštalovanie produktu. Vy ho totiž v systéme nemáte.

Aktivačné procesy vedia byť niekedy zavádzajúce a otázkou je, či išlo o chybu na strane servera alebo o chybu v zlom priradení tejto licencie. Možno z dôvodu použitia v minulosti a a teraz predaná opäť no v súlade so zákonom. V prípade, že sa vám takéto niečo stane, základom je všimnúť si, ktorá z licencií je aktivovaná. Všimnite si aj na obrázku, že tá správna je aktivovaná na prvýkrát a produkt je plne licencovaný.

Je prirodzené, že vyžadovaná aktivácia pre iný produkt vás môže znepokojiť, najmä ak ide o veľmi podobnú edíciu. V danom ale aj mnohých ďalších prípadoch, ktoré nastanú v podobnej schéme aktivácie, netreba robiť nič. Stačí len počkať na čas, ktorý má daná aplikácia vyhradený na aktivovanie produktu. Bude to konkrétny čas (v tomto prípade išlo o 4 dni) a po tomto dátume aktivácia zmizne a zostane platná len tá pôvodná.

Zdroj: námet od čitateľa

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.