Ak si nechcete zmazať Facebook, skontrolujte si aspoň tieto nastavenia.

Facebook čelí škandálu, ktorý vyburcoval internet k novej výzve. Desaťtisíce používateľov vyzývajú ostatných ľudí, aby si zmazali svoje konto na Facebooku v súvislosti so zneužitím dát takmer 50 miliónov Američanov. Vďaka týmto dátam sa údajne podarilo zmanipulovať prezidentské voľby v USA, niektoré argumenty však zdôrazňujú najmä zneužitie súkromia.

Viac sa o škandále dočítate v tomto článku, avšak pokiaľ si chcete ochrániť súkromie, máte dve základné možnosti – buď môžete kompletne zmazať profil na Facebooku a úplne ho prestať používať (zmazať ho môžete tu) alebo si upravíte nastavenie vášho konta na sociálnej sieti. Je zrejmé, že žiadne nastavenie nebude tak efektívne ako kompletné zmazanie profilu. Pokiaľ sa však s vašim profilom na Facebooku ešte nechcete rozlúčiť, môžete aspoň maximalizovať dostupnú mieru ochrany vašich dát.

V nastaveniach aplikácií môžete upraviť, ktoré dáta môžu vidieť aplikácie, ktoré používajú vaši kamaráti. A tiež úplne vypnúť celú platformu na zdieľanie dát z Facebooku. Môže to mať aj nevýhody

Nastavenie aplikácií, pretože tie zdieľajú vaše dáta s vašim zvolením

Facebook sa dostal do aktuálnej nezávideniahodnej situácie vďaka pomerne benevolentným podmienkam zdieľania dát o používateľoch s vývojármi aplikácií tretích strán. Logicky teda odporúčame skontrolovať obrazovku Nastavenia aplikácií, kde sú k dispozícii dve základné možnosti. Môžete úplne vypnúť platformu pre aplikácie, webstránky a doplnky alebo upraviť údaje, ktoré sa prenášajú do aplikácií, ktoré používajú vaši priatelia. Tieto údaje si určite skontrolujte a vypnite posielanie údajov, ktoré nechcete, aby sa posielali. My sme vypli posielanie pri každom z údajov.

V prípade vypnutia platformy pre aplikácie, webstránky a doplnky je situácia komplikovanejšia. Platformu môžete mať buď zapnutú alebo vypnutú, nič medzitým neexistuje. Problém je, že aj keď nepoužívate aplikácie na Facebooku, túto platformu možnože využívate. Stačí, ak sa prihlasujete do webových stránok alebo aplikácií v smartfóne pomocou vášho Facebook konta. Je zrejmé, že keď platformu vypnete, tak tento spôsob prihlasovania už nebude fungovať. Treba si to zvážiť. V nastaveniach aplikácií si tiež môžete skontrolovať, ktorým appkám ste v minulosti povolili prístup k vášmu profilu a nepotrebné aplikácie zmazať.

Skontrolujte si aj nastavenie súkromia a prispôsobte si ho, ako potrebujete

Nastavenie súkromia a informácií, ktoré môžu vidieť ostatní používatelia

Okrem aplikácií odporúčame skontrolovať aj ďalšie nastavenia. Nastavenie súkromia vám umožní prispôsobiť, kto všetko môže vidieť vaše budúce, resp. existujúce príspevky a tiež aj to, kto vám môže poslať žiadosť o priateľstvo, vidieť zoznam vašich priateľov a vyhľadať vás podľa emailovej adresy či telefónneho čísla. Tiež si môžete nastaviť, či môžu vyhľadávače mimo Facebook odkazovať na váš profil.

V neposlednom rade si otvorte aj stránku Informácie, nájdete ju na obrazovke s vašim profilom. Tu si môžete nielen nastaviť súkromné údaje, ako sú email, telefónne číslo, miesta, kde ste žili či zamestnanie, ale aj to, kto všetko môže tieto dáta vidieť. Odporúčame si to prekontrolovať. Treba si však uvedomiť, že aj keď si tieto dáta skryjete pred ostatnými používateľmi, Facebook ich môže zdieľať v rámci aplikácií alebo webových stránok, do ktorých sa cez svoj profil prihlásite. A tým sa opäť dostávame k platforme, ktorú sme spomínali v nastaveniach aplikácií.

Obrazovka Informácie umožňuje meniť informácie o vás, ale aj zadefinovať, kto ich môže vidieť

Prečítajte si aj:

„Zmažte si Facebook,“ odkazuje zakladateľ služby WhatsApp